Někdy slova nestačí. Neodmítejme patřičnou REPRESI tam, kde je jí skutečně třeba!

Právo 1.11.2011 PDF Tisk Email

S drogami chtějí Českobroďáci bojovat sami

Právo 1. 11. 2011 ročník 21/ číslo 255

Vyhlášenými drogovými obcemi, kde se dá bez potíží koupit pervitin a jiné drogy, jsou na Kolínsku Pečky nebo Český Brod. Na počátku října policejní inspekce pozatýkala hlavu drogového gangu a skupinu kolínských policistů, kteří jsou podezřelí ze spolupráce s výrobci a dealery.
Za dárky a úplatky je podle vyšetřování varovali před zátahy a jinak je kryli. Policie má v těchto lokalitách jen pramalou důvěru a někteří lidé v Českém Brodě se rozhodli bojovat proti pouliční kriminalitě sami.
„Kriminalita tady hodně narostla. Drogy se tu prodávaly téměř veřejně, přibývalo loupežných přepadení a krádeží. Po zátahu na distributory a zkorumpované policisty se situace v Brodě zlepšila,“ řekl Právu předseda občanského sdružení ČeskobroďákJiří Havlíček. Podle policejních statistik sice v posledních letech kriminalita v Českém Brodě výrazně klesla, ale číslům od policie stejně jako jí samotné místní moc nevěří. Mají totiž vlastní zkušenosti.

Dealeři chodí po náměstí

„Manželku se cestou z nádraží pokusil znásilnit feťák a dodnes je na svobodě. Jedenáctiletý syn už byl dvakrát na policii kvůli tomu, že ho okradli,“ podotkl jeden z obyvatel Českého Brodu. Hodně lidí tu má podobnou zkušenost, mnozí byli okradení, přepadení a oloupení. „Dealeři tady chodí po náměstí, postávají i u školy, městská policie tu má kamery, vykrádají se tu auta, ale stejně se nic nedělo,“ kritizoval starší muž.
„Měšťáci akorát vybírají za špatné parkování, ale tohle nevidí,“ dodala další žena.
Starosta, a tedy i nejvyšší šéf městské policie Jakub Nekolný (ODS) připustil, že mnohá hlášení o trestných činech mohla spadnout pod stůl.
„Měli jsme poznatky a záznamy z kamer, ale předávali jsme je kriminálce do Kolína. Tam někteří policisté teď uvízli v síti. Lidé by měli rozhodně dál předávat své poznatky, ale obecné stížnosti nejsou k ničemu. Musí to být konkrétní podnět. Máme bič na strážníky, aby byli v terénu,“ ujišťoval Nekolný.
Sdružení Českobroďák se rozhodlo soustředit na prevenci a na spolupráci s městskou a státní policií. Pořádá nejrůznější aktivity pro děti i dospělé, aby vyplnili volný čas. Zavedli kurzy sebeobrany, jazykovou výuku a další sportovní kroužky.
„Kromě toho také hledáme dobrovolníky, kteří by hlídali u přechodů pro chodce u škol, aby tam nemuseli stát městští policisté a měli čas pro hlídání kritických míst, kde dochází ve zvýšené míře k prodeji omamných a psychotropních látek,“ doplnil Havlíček, podle něhož nebude vymýcení drog z města jednoduché, protože je tady na drogách závislých hodně lidí.

Autor: Radek Plavecký - Právo

Článek ke stažení ZDE


 

AddThis Social Bookmark Button
Aktualizováno Sobota, 19 Listopad 2011 22:39
 

www.facebook.com/ceskobrodak

Mail: info@ceskobrodak.cz

GSM: 774 200 158

GSM: 739 749 197